pátek 24. května 2013

Ležák, pšeničné, stout a další. Znáte druhy piv? (Alkoholia)


Jen úplný pivní ignorant nezaznamenal, že se český pivní trh za posledních deset let obohatil o desítky nových druhů piv. Svrchně kvašená piva jako Ale, Pale Ale, IPA, Pšeničné pivo, Porter a řada dalších se u nás začínají úspěšně prosazovat mezi ležáky, které v českých zemích tradičně dominovaly. Ve skutečnosti ale nejde o žádnou novinku.
Ve středověku u nás vládla spontánně kvašená piva, která později vystřídala piva svrchně kvašená. Vítězství ležáků přineslo až zprůmyslnění výroby v 19. století.Řada druhů, kterou dnes zavádí produkce středních, malých i mini pivovarů, u nás tedy byla před více než 200 lety běžná, třeba piva z pšeničného sladu tu byla stejně obvyklá jako ze sladu ječného.

Pšeničné pivo

Pšeničné pivo (Weizen) je svrchně kvašené pivo, při jehož výrobě se používá pšeničný slad. Má světlou až slámovou barvou, vysokou nasycenost a bohatou pěnu, převážně se prodává nefiltrované. Pro toto pivo je typická vůně kvasnic, jistá nakyslost a případná ovocná vůně. Nejrozšířenější je bavorský Erdinger.

Ale

Ale je druh svrchně kvašeného piva vyráběného s použitím ječného sladu a speciálních kvasnic, které umožňují rychlé kvašení, pivo tím dostává sladší chuť s ovocným nádechem. U většiny piv Ale se dnes přidává i chmel, kvůli vyvážení sladkosti sladu a také pomáhá pivo konzervovat. Dříve byl název Ale používán pouze pro nechmelené kvašené nápoje. Jako potřebný zhořčující prvek, vyvažující sladkost sladu, se používal tzv. gruit – směs bylin, které se přidávaly do mladiny místo chmele.

Pale Ale

Pale Ale piva se vyrábějí pomocí kvasnic svrchního kvašení a většinou také světlého sladu. Výraz Pale Ale vznikl kolem roku 1700 a používá se pro piva vyráběná ze sladu sušeného koksovým palivem. To má za následek výrazně světlejší barvu piva. Různé postupy při chmelení a vaření pak přinášejí nesmírně širokou škálu chutí piv s názvem Pale ale.

IPA (India Pale Ale)

IPA (India Pale Ale) je svrchně kvašené pivo typu Ale, které vzniklo v 19. století v Anglii. Mívá výrazně ovocné aroma, pocházející z relativně rychlého kvašení za tepla při postupném dodávání různých druhů kvasnic. Pivo se vyrábělo na export do Indie, proto muselo přežít dlouhou lodní cestu v teple, a tak se vařilo silnější a na rozdíl od běžného Ale je více chmelené. Chmel totiž chrání pivo proti škodlivým bakteriím.

Stout

Stout je označení pro svrchně kvašená tmavá piva typu Ale. Vyrábí se za použití praženého sladu, ječmene a  chmelu. Mají typickou hustou pěnu, tmavou barvu a  příchuť po praženém sladu, někdy mohou mít i ovocnou příchuť. Existuje mnoho druhů stoutů, například baltský stout (baltic stout) nebo suchý stout (dry stout). Často se jedná o silná piva (podíl alkoholu může být i nad 8 %). Od příbuzných piv typu Porter se liší použitím praženého ječmene. Nejznámější pivo stout vyrábí irský pivovar Guinness.

Porter

Porter je tmavé pivo spodně kvašené, podobné stoutu, které má svůj původ v Londýně. Chuťově se jedná o vyzrálé pivo, které se podává chlazené na teplotu 13 °C. Existují i spodně kvašené portery.

Ležák

Ležák je druh piva, který je kvašen a stabilizován při nízkých teplotách. Po procesu kvašení měsíc a déle leží, od toho označení ležák, stupňovitost může mít 11° až 12,5°. Světlý ležák je nejvíce konzumovaný a komerčně dostupný styl piva ve světě. Český Plzeňský typ nebo Německý Bock, Dortmunder a Märzen jsou všechno různé styly ležáku. Existují také tmavé ležáky, označováné jako Černý ležák či Dunkel.

Bock

Bock patří mezi spodně kvašená piva, tzv. ležáky. Původ má v Německu, dříve tmavé pivo se dnes objevuje v odstínech od zlatavé až po tmavohnědou. Jeho výroba je často spojena s různými příležitostmi jako Vánoce nebo Velikonoce. Má několik variant, např. helles bock, světlé a více chmelené pivo; doppelbock je silný ležák s převahou sladu.

Lambik

Lambik patří mezi spontánně kvašená piva (dále také Kriek, Geuze, Faro, …), která skvasí díky tomu, co se do nich dostane ze vzduchu nebo co zůstane v nádobě z minulé várky. V dávné předprůmyslové historii to byl jediný způsob výroby piva. Dosud se tímto způsobem kvašení vyrábí pivo především v Belgii, ale také v části Francie a Holandska.

Žádné komentáře:

Okomentovat