pondělí 20. května 2013

Filosofové - prezentace k doplnění výuky ZSV 26-30 (CZ-PPT)


(Texty zatím neprošly korekturou, jak se tak stane, soubory budou aktualizovány. Za všechny překlepy a nepřesnosti se předem omlouvám. Před korekturou jsou prezentace zveřejněny proto, aby je mohli využít už i studenti letošního maturitního ročníku při svojí přípravě na zkoušku ze ZSV.)

26. Søren Aabye Kierkegaard dánský filosofteolog a psycholog. Kierkegaard silně kritizoval jak hegelianismus typický pro jeho dobu, tak to, co považoval za prázdné formality Dánské národní církve. Mnohé z jeho filosofických prací se zabývají tím, jak člověk žije, se zaměřením na prioritu konkrétní lidské reality spíše než na abstraktní myšlení, a s důrazem na význam osobního rozhodnutí a odhodlání. Jeho teologické práce se pak zaměřují na křesťanskou etiku a instituci církve a jeho psychologické práce zkoumají emoce a pocity jednotlivců, kteří čelí životním volbám.

27. Fridrich Nietzche německý filosofklasický filolog, básník a skladatel, (i když jeho hudební kompozice a poezie byla zastíněna jeho pozdějšími filosofickými spisy).

28. August Comte francouzský matematik, společenský reformátor a originální myslitel, zakladatel pozitivismu a jeden ze zakladatelů sociologie.

29. Karel Marx - německý filosof, politický publicista, kritik klasické ekonomie, teoretik dělnického hnutí, socialismu a komunismu. Mezi jeho nejznámější díla patří Ekonomicko-filosofické rukopisy, Komunistický manifest a nedokončený KapitálSpolečně s Friedrichem Engelsem rozpracoval vlastní materialistické pojetí dějin, založené na ekonomických zákonitostech. Ve společnosti je podle nich přítomen konflikt mezi ovládanými a vládnoucími, který bude odstraněn zrušením soukromého vlastnictví a nastolením beztřídní, komunistické společnosti.

30. Bertrand Russellvýznamný britský matematikfilosoflogik a spisovatel, nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 1950. V matematiceje znám svým paradoxem v naivní teorii množin.

Žádné komentáře:

Okomentovat