sobota 18. května 2013

Brown "objeví" světu Dantovu Božskou komedii. V Infernu (aktualne.cz)



Milovníky tajemna, konspiračních teorií a spletitých příběhů čeká 14. května velký den. Na pulty knihkupectví v desítkách zemí se dostanou první výtisky napjatě očekávaného nového románu Dana Browna s názvem Inferno.
Každá další kniha amerického spisovatele vyvolává mezi čtenáři obrovský zájem od chvíle, kdy se před deseti lety proslavil díky celosvětovému úspěchu svého detektivního thrilleru Šifra mistra Leonarda (Da Vinciho kód). Inferno je už čtvrtou částí série, kterou spojuje hlavní postava univerzitního profesora a odborníka na symboly Roberta Langdona.
Vydání "nového Browna" je pro nakladatelský průmysl událostí číslo jedna, protože tento autor kvůli masové oblibě prodává miliony výtisků. Řadí se tak třeba po bok J. K. Rowlingové a její série o Harrym Potterovi či E. L. Jamesové, která se svou erotickou trilogií trhá knihkupecké rekordy.
Na den D se proto už měsíce připravují stovky lidí: zaměstnanci nakladatelství, knihkupci, překladatelé i tvůrci reklamních kampaní.
Román vyjde 14. května najednou celkem v šesti jazycích. Kromě angličtiny ještě například ve francouzštině, němčině, španělštině či italštině. Na překladech pracovalo 11 lidí v naprostém utajení a v podmínkách, které připomínají spíš práci válečných špionů. Překladatelé byli dva měsíce společně zavření v ostře střežené místnosti italského nakladatelství Mondadori v Miláně a museli podepsat slib mlčenlivosti, aby se sebemenší podrobnost ohledně zápletky nedostala na veřejnost ještě před vydáním.
Čeština pro vlastníka práv tak atraktivní není, a tak zdejší čtenáři budou muset na české vydání počkat až do podzimu, kdy se ho chystá vydat nakladatelství Argo. Titul zůstane věrný originálu - Inferno.

Žádné komentáře:

Okomentovat