čtvrtek 30. května 2013

Jaromir Jagr - Playoff beard photos




Photo of the Week - Wooly mammoth found in Siberia with preserved blood


Woolly mammoths could be brought back from extinction after scientists discover blood and muscle tissue buried in an ice tomb for 10,000 years

According to The Siberian Times, the blood will now be made available to South Korean scientists seeking to use mammoth DNA to bring creatures back to life.

The find - said to be the first time mammoth blood has been discovered - comes amid a hotly contested debate over the morality of Jurassic Park-style projects to restore extinct creatures to the planet, with some scientists insisting it will be impossible to get exactly the same mammoths as once roamed Siberia.


Read more: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2332787/Woolly-mammoths-brought-extinction-scientists-discover-blood-muscle-tissue-buried-ice-tomb-10-000-years.html#ixzz2UlPR7HPD 

středa 29. května 2013

Lizard on Mars! Or is it just a rock plus wild imagination again? (ufosightingsdaily)



A science blogger with a keen sense of vision claims to have spotted a lizard meandering around Mars. 

The unknown spotter is from Japan and alerted the website, UFO Sightings Daily, of the unusual sight. 

The rather unbelievable and completely unsubstantiated claim has caused some excitable conspiracy theorists to fear that the NASA could be planting life on the planet for scientific testing.

The creature, judged to be either a rat or lizard, appeared in photos that were released by the American space agency in March. 

The photos were captured by a camera on NASA's Curiosity Rover.

pondělí 27. května 2013

10 zajímavostí o pivu, které jste netušili (Bzzzt.cz)


#1 Tak už se rozhodněte, jestli je to pivo zdravé nebo nám škodí!

Fám se kolem piva točí nemálo. Často se staví do role zhoubného alkoholu, po kterém se tloustne a tělo chátrá. To ale tak není úplně pravda. Samotné pivo je naopak velmi prospěšné našemu zdraví. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Jen se musí pít s mírou. Ideální dávka jsou dva půllitry pro muže a dvě třetinky pro ženy každý den.
Ani za to proslulé pivní břicho vlastně pivo nemůže. Ve skutečnosti je velmi málo kalorické, v půllitru je jen 200-250 kalorií, což je mnohem méně než u limonád, slazených minerálek nebo stoprocentních džusů. Z většiny se pivo skládá totiž z absolutně nekalorické vody. Bohužel, i když samo je de facto dietní, velmi podporuje chuť k jídlu. A tady je ten kámen úrazu. Pokud se po pivu neohlídáte, vyjíte večer celou ledničku.

#2 Nejstarší recept na pivo následovala reklama – a moc se nelišila od dnešních

Úplně nejstarší recept na výrobu piva, který se nám zachoval, je starý přes 5 tisíc let. Našli jsme ho vytesaný do kamenných destiček a má formu písní.
Brzy po té, co jsme pivo začali vyrábět, tak jsme asi také pochopili, že bez reklamy to nepůjde. Nejstarší doložená reklama na pivo je stará asi 4 tisíce let. Byla vyryta do hliněné destičky a zobrazuje nápadnými vnadami obdařenou ženu se dvěma nádobami. Vedle ní je nápis: Pijte pivo Ebla – pivo se srdcem lva! Od dnešních reklam se tedy moc neliší, co říkáte?

#3 Už ve starém Egyptě docházelo k nehodám po nadměrném pití piva

Z Egypta máme dokonce zaznamenaný dva tisíce let starý incident, spojený s nadměrným popíjením piva. Opilý vozataj tam přejel vestálskou kněžku bohyně Hathor. Viník nehody byl ukřižován na dveřích hospody, kde mu před tím nalévali pivo, a zůstal tam pověšený, dokud ho nesežrali mrchožrouti.

#4 Nejdražší pivo světa stojí 1000 dolarů a nejvíc pivních značek má Belgie

Na světě je v současnosti asi400 druhů piv. Ráj pro jeho milovníky je zcela určitě v Belgii, protože tam mají nejvíc pivních značek. Ovšem pokud byste chtěli nejdražší pivo na světě, musíte do Londýna, konkrétně přímo do baru Bierodrome. Tam totiž prodávají lahvové pivo Vielle Bon Secours. Ale nepřežeňte to s ním, jedna lahev stojí totiž tisíc dolarů!
Nejpopulárnějším pivem na světě je světlé spodně kvašené pivo plzeňského typu. Má ovšem mnoho variant a některé chutnají mnohem méně po chmelu, takže vás mohou úplně zmást.

#5 V Incké říši mohly připravovat pivo jen malé holčičky. V Peru ho pro změnu směly vařit jen ženy z dobrých rodin či krásky

Ve starobylé říši Inků připravovali kukuřičné pivo velmi zajímavým způsobem. Osmi až desetileté dívky rozkousávali kukuřici na kaši a pak ji plivaly do nádob s horkou vodou. Směs se tu nechala několik týdnů uležet. Sliny a zákal se pak odfiltrovaly a pivo bylo na světě.
V Peru bylo pro změnu vaření piva velmi prestižní záležitostí. Mohly ho provozovat jen ženy z elitních vrstev. Buď musely pocházet z vážených rodů, nebo musely být extrémně krásné.

#6 Nejstarší pivní zákon Babylónie se týkal přídělů piva a trestů za jeho špatnou kvalitu

Jeden z úplně nejstarších zákonů na světě se týkal právě piva. Babylónský král Chammurapi přesně stanovil, kolik piva na osobudostane každý občan podle svého sociálního postavení. Kromě toho také rozhodl o tom, že ženy, které budou podávat špatné pivo, budou potrestány utopením.
Pokud bylo i tehdy nejčastějším prohřeškem proti kvalitě piva ředění vodou, dával trest perfektní smysl. Kdo s čím zachází, tím taky schází.

#7 Pivo z nás dělá hlupáky! To už taky není pravda

Naopak, vědecká studie dokázala, že pivo z nás dělá ve skutečnostivětší chytráky. Srovnávaly se schopnosti žen, které pravidelně pily pivo, s těmi, které pivo nepily.
Milovnice piva měly vyšší hladinu HDL cholesterolu. To je ten hodný druh, který snižuje pravděpodobnost infarktu a také zlepšuje naše kognitivní neboli poznávací funkce. Tyto ženy tedy vyšly díky pivu ze studie jako chytřejší.

#8 Taky se s přáteli dohadujete, kde je nejhorší pivo? My to rozsekneme!

Ve více než 80 zemích světa se dělal průzkum, který měl ukázat, kde je nejhorší pivo. Dotazy směřovaly na 2000 lidí a z jejich odpovědí vyplynulo, že úplně nejhorší pivo se vaří v USA. Hned v závěsu byla Čína, následována Velkou Británií, Austrálií a Itálií.
My se jen trochu bojíme, že europivo dokázalo některé aspekty nechutnosti pěkně globalizovat.

#9 Dali byste si pivo z mrtvých myšat nebo lahváče s mrtvou tarantulí?

V honbě za zákazníkem produkují pivovary občas dost bizarní piva, proto kterým jsou ta ovocná úplně v pohodě. Například v Kambodži je nesmírně populární pivoTarantula Brandy. Je to rýžové pivo, které pro lepší chuť obsahuje mrtvou tarantuli.
V Koreji zase dělají něco jako pivo z myších mláďat. Vyrábí se destilací rýže a mrtvých novorozených myší. Nechává se rok kvasit.
Méně nechutné, ale za to dost praštěné, je Nizozemské pivo „pro nejlepšího přítele“. Ano, je určené pro vaše psí mazlíčky a neobsahuje alkohol.

#10 Bílý dům vaří díky Obamovi své vlastní pivo

Prezident Obama se rozhodl, že je na čase změnit v Bílém domě řád věcí a začal tam vařit pivo. V současnosti platí za přísady a pivovarní zařízení a je prvním prezidentem v historii, který vaří své vlastní pivo přímo v Bílém domě. Ovšem má na to pochopitelně zkušené sládky.
A teď si běžte dát jedno orosené – jistě vám ze čtení vyschlo. Užívejte si lahodného piva a nechť vás nikdy nepotká cenosillicafóbie. To je totiž strach z prázdného půllitru.

neděle 26. května 2013

Photo of the Week - Atom´s electron orbital


What you’re looking at is the first direct observation of an atom’s electron orbital — an atom's actual wave function! To capture the image, researchers utilized a new quantum microscope — an incredible new device that literally allows scientists to gaze into the quantum realm.

An orbital structure is the space in an atom that’s occupied by an electron. But when describing these super-microscopic properties of matter, scientists have had to rely on wave functions — a mathematical way of describing the fuzzy quantum states of particles, namely how they behave in both space and time.

Typically, quantum physicists use formulas like the Schrödinger equation to describe these states, often coming up with complex numbers and fancy graphs. Up until this point, scientists have never been able to actually observe the wave function. Trying to catch a glimpse of an atom’s exact position or the momentum of its lone electron has been like trying to catch a swarm of flies with one hand; direct observations have this nasty way of disrupting quantum coherence.

What’s been required to capture a full quantum state is a tool that can statistically average many measurements over time. But how to magnify the microscopic states of a quantum particle? The answer, according to a team of international researchers, is the quantum microscope — a device that uses photoionization microscopy to visualize atomic structures directly.

io9.com

sobota 25. května 2013

Universal Orlando Announces 'The Simpsons' Springfield Expansion Area To Debut This Summer!



ENTER THE WORLD OF SPRINGFIELD LIKE NEVER BEFORE - 
ONLY AT UNIVERSAL ORLANDO RESORT!


ORLANDO, Fla. (May 23, 2013) - Woo Hoo! Springfield, hometown to America’s favorite animated family, The Simpsons, comes to life at Universal Orlando Resort this summer.

The expansive, new area within Universal Studios will be anchored by the mega-attraction, The Simpsons Ride, and will allow guests to enter the world of The Simpsons like never before. It will be the only place in the world where guests can walk the streets of Springfield. It will include a brand-new outdoor attraction, places and foods pulled right from the show and two new Simpsons characters who will make their debut with the new area – Krusty the Clown and Sideshow Bob.

And yes – there will be Duff Beer, brewed exclusively for Universal Orlando.

For the first time ever – anywhere – fans will be able to walk down Fast Food Boulevard and visit the places that helped Springfield stake its claim as “Shelbyville by the Sea.” They will be able to grab a Krusty-certified meat sandwich at Krusty Burger, snatch the catch of the day at the Frying Dutchman, get a slice at Luigi’s Pizza, go nuts for donuts at Lard Lad, enjoy a “Taco Fresho” with Bumblebee Man and imbibe at Moe’s Tavern.

The new attraction – called Kang & Kodos’ Twirl ‘n’ Hurl – will take “foolish humans” on an intergalactic spin designed to send them into orbit.

“This will be a must-see experience for Simpsons fans all over the world,” said Mark Woodbury, President of Universal Creative. “For the first time ever, they’re going to be able to enter a world that they’ve only seen on television – and we’re really excited to bring that world to life.”

“This new expansion will broaden and deepen the already incredible experience at Universal, by bringing to life the iconic landmarks of Springfield that fans have grown to love,” said Jeffrey Godsick, President, Fox Consumer Products. “Fans will literally be able to live and breathe Springfield as they visit the statue of Jebediah, enjoy a Krusty Burger, and have a seat at Moe’s Tavern, which are just a few of the great experiences awaiting at Universal.”

"It has been an honor to bring the world of the Simpsons to life in such a letter-perfect way,” said Denise Sirkot, President, Worldwide Brand, Gracie Films. “Truly this is the Krustyest place on earth." 

pátek 24. května 2013

X-traordinary! Life size X-Wing is largest Lego ever built (Daily Mail)



  • - Model took four months to complete
  • - Built in the LEGO Model Shop in Kladno, Czech Republic 
  • - X-Wing is a 42x the size of LEGO Star Wars set #9493 
  • - Steel was used to enable it to withstand the rumble of the subway and earthquakes

  • An enormous Star Wars X-Wing spaceship has landed in New York's Times Square.

    It took 32 master builders more than five million LEGO bricks and too 17,000 hours to put together the full-scale replica of the Star Wars fighter.

    The Lego X-Wing is the largest Lego model in history. It's as big as the real thing and would be capable of fitting the real Luke Skywalker inside.

    The full scale mode imitates the official $60 Lego 9493 X-Wing Fighter - except it's just 42 times larger.

    However instead of just 560-pieces and a few inches in length, this model uses more than five million pieces. It's 11-feet tall, 43-feet long and has a 44-foot wingspan.

    The engines also glow and roar as per the films - and you can sit inside.

    The Star Wars-themed, 46,000-pound spacecraft arrived in 34 sections by container ship from Kladno in the Czech Republic.


    Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2329993/The-largest-model-built-The-making-life-size-LEGO-X-Wing-plane-Star-Wars.html#ixzz2UCOpTV14
    Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook
  • Unpack a Meal of Astronaut Space Food (Smithsonian Magazine)


    Surely I’m not the only one whose primary memory of childhood trips to Washington, D.C. focuses less on my exposure to the splendid pageant of democracy, or soaking in the accumulated treasure of America’s cultural history but, rather, on a 3- by 3-inch foil-wrapped block of something called astronaut ice cream. This was before freeze-dried ice cream had become standard museum gift-shop fare—obviously way before the advent of www.astronauticecreamshop.com. The highlight of a weekend in the nation’s capital was unwrapping that weirdly light packet, revealing the tricolored brick within. It had the consistency of Styrofoam and left a strange, slick film on the back of your teeth; even at that age, if pressed, I would have had to admit that regular, frozen Earth ice cream was in every way superior. But astronaut ice cream came with the ultimate value-added, better than hot fudge or peanuts: I was eating what astronauts ate!
    As it turns out, I wasn’t. Or, rather, I was eating what only very few astronauts ever ate (unless, of course, they too grew up visiting the museum gift shop). Freeze-dried ice cream did make an appearance on the Apollo 7 mission, in 1968, but was scratched from the space program soon after. The astronauts, it seems, didn’t like the stuff. The good news is that, as the Smithsonian’s collection amply demonstrates, the history of feeding men and women in space is plenty fascinating without it.
    The first thing you have to realize about space, says Jennifer Levasseur, who curates the some-485 items of space food at the National Air and Space Museum, is that it changes everything about what you can and cannot eat. Knives, for instance, pose a hazard; an accidental puncture of equipment could be catastrophic. In the highly flammable, oxygen-rich environment of a space ship, no packaging or utensils can run the risk of creating a spark. Famously, a corned-beef sandwich was smuggled aboard Gemini 3 by pilot John W. Young. This may have been seen as a triumph for devotees of delicatessen, but it was seriously frowned upon by the NASA powers that be.
    Like a kid’s lunchbox at the end of the school day, the collection Levasseur administers is in some ways a barometer of failed foods. That is, leftovers—freeze-dried packets returned to Earth, unopened and summarily rejected. (Three signature NASM examples are on offer here : beef-barbecue cubes, fruitcake and coffee with cream—unused from Neil Armstrong’s meal allotments, avoided during the Apollo 11 mission to the Moon he commanded in 1969.) “We have a lot of instant breakfasts,” she says. “I get the feeling these were the kinds of guys who just woke up and drank coffee.” Foods transformed into totally unrecognizable forms also fared poorly—which may explain the failure of astronaut ice cream. “There was a ‘bacon bar’ that looks something like a granola bar,” adds Levasseur. “We have quite a lot of those.”

    Ležák, pšeničné, stout a další. Znáte druhy piv? (Alkoholia)


    Jen úplný pivní ignorant nezaznamenal, že se český pivní trh za posledních deset let obohatil o desítky nových druhů piv. Svrchně kvašená piva jako Ale, Pale Ale, IPA, Pšeničné pivo, Porter a řada dalších se u nás začínají úspěšně prosazovat mezi ležáky, které v českých zemích tradičně dominovaly. Ve skutečnosti ale nejde o žádnou novinku.
    Ve středověku u nás vládla spontánně kvašená piva, která později vystřídala piva svrchně kvašená. Vítězství ležáků přineslo až zprůmyslnění výroby v 19. století.Řada druhů, kterou dnes zavádí produkce středních, malých i mini pivovarů, u nás tedy byla před více než 200 lety běžná, třeba piva z pšeničného sladu tu byla stejně obvyklá jako ze sladu ječného.

    Pšeničné pivo

    Pšeničné pivo (Weizen) je svrchně kvašené pivo, při jehož výrobě se používá pšeničný slad. Má světlou až slámovou barvou, vysokou nasycenost a bohatou pěnu, převážně se prodává nefiltrované. Pro toto pivo je typická vůně kvasnic, jistá nakyslost a případná ovocná vůně. Nejrozšířenější je bavorský Erdinger.

    Ale

    Ale je druh svrchně kvašeného piva vyráběného s použitím ječného sladu a speciálních kvasnic, které umožňují rychlé kvašení, pivo tím dostává sladší chuť s ovocným nádechem. U většiny piv Ale se dnes přidává i chmel, kvůli vyvážení sladkosti sladu a také pomáhá pivo konzervovat. Dříve byl název Ale používán pouze pro nechmelené kvašené nápoje. Jako potřebný zhořčující prvek, vyvažující sladkost sladu, se používal tzv. gruit – směs bylin, které se přidávaly do mladiny místo chmele.

    Pale Ale

    Pale Ale piva se vyrábějí pomocí kvasnic svrchního kvašení a většinou také světlého sladu. Výraz Pale Ale vznikl kolem roku 1700 a používá se pro piva vyráběná ze sladu sušeného koksovým palivem. To má za následek výrazně světlejší barvu piva. Různé postupy při chmelení a vaření pak přinášejí nesmírně širokou škálu chutí piv s názvem Pale ale.

    IPA (India Pale Ale)

    IPA (India Pale Ale) je svrchně kvašené pivo typu Ale, které vzniklo v 19. století v Anglii. Mívá výrazně ovocné aroma, pocházející z relativně rychlého kvašení za tepla při postupném dodávání různých druhů kvasnic. Pivo se vyrábělo na export do Indie, proto muselo přežít dlouhou lodní cestu v teple, a tak se vařilo silnější a na rozdíl od běžného Ale je více chmelené. Chmel totiž chrání pivo proti škodlivým bakteriím.

    Stout

    Stout je označení pro svrchně kvašená tmavá piva typu Ale. Vyrábí se za použití praženého sladu, ječmene a  chmelu. Mají typickou hustou pěnu, tmavou barvu a  příchuť po praženém sladu, někdy mohou mít i ovocnou příchuť. Existuje mnoho druhů stoutů, například baltský stout (baltic stout) nebo suchý stout (dry stout). Často se jedná o silná piva (podíl alkoholu může být i nad 8 %). Od příbuzných piv typu Porter se liší použitím praženého ječmene. Nejznámější pivo stout vyrábí irský pivovar Guinness.

    Porter

    Porter je tmavé pivo spodně kvašené, podobné stoutu, které má svůj původ v Londýně. Chuťově se jedná o vyzrálé pivo, které se podává chlazené na teplotu 13 °C. Existují i spodně kvašené portery.

    Ležák

    Ležák je druh piva, který je kvašen a stabilizován při nízkých teplotách. Po procesu kvašení měsíc a déle leží, od toho označení ležák, stupňovitost může mít 11° až 12,5°. Světlý ležák je nejvíce konzumovaný a komerčně dostupný styl piva ve světě. Český Plzeňský typ nebo Německý Bock, Dortmunder a Märzen jsou všechno různé styly ležáku. Existují také tmavé ležáky, označováné jako Černý ležák či Dunkel.

    Bock

    Bock patří mezi spodně kvašená piva, tzv. ležáky. Původ má v Německu, dříve tmavé pivo se dnes objevuje v odstínech od zlatavé až po tmavohnědou. Jeho výroba je často spojena s různými příležitostmi jako Vánoce nebo Velikonoce. Má několik variant, např. helles bock, světlé a více chmelené pivo; doppelbock je silný ležák s převahou sladu.

    Lambik

    Lambik patří mezi spontánně kvašená piva (dále také Kriek, Geuze, Faro, …), která skvasí díky tomu, co se do nich dostane ze vzduchu nebo co zůstane v nádobě z minulé várky. V dávné předprůmyslové historii to byl jediný způsob výroby piva. Dosud se tímto způsobem kvašení vyrábí pivo především v Belgii, ale také v části Francie a Holandska.

    čtvrtek 23. května 2013

    SUBMERGED STRUCTURE STUMPS ISRAELI ARCHAEOLOGISTS (AP)



    "TIBERIAS, Israel (AP) — The massive circular structure appears to be an archaeologists dream: a recently discovered antiquity that could reveal secrets of ancient life in the Middle East and is just waiting to be excavated.
    It's thousands of years old — a conical, manmade behemoth weighing hundreds of tons, practically begging to be explored.
    The problem is — it's at the bottom of the biblical Sea of Galilee. For now, at least, Israeli researchers are left stranded on dry land, wondering what finds lurk below.
    The monumental structure, made of boulders and stones with a diameter of 70 meters (230 feet), emerged from a routine sonar scan in 2003. Now archaeologists are trying to raise money to allow them access to the submerged stones.
    "It's very enigmatic, it's very interesting, but the bottom line is we don't know when it's from, we don't know what it's connected to, we don't know its function," said Dani Nadel, an archaeologist at the University of Haifa who is one of several researchers studying the discovery. "We only know it is there, it is huge and it is unusual."
    Archaeologists said the only way they can properly assess the structure is through an underwater excavation, a painstakingly slow process that can cost hundreds of thousands of dollars. And if an excavation were to take place, archaeologists said they believed it would be the first in the Sea of Galilee, an ancient lake that boasts historical remnants spanning thousands of years and is the setting of many Bible scenes."

    pondělí 20. května 2013

    Dante Alighieri - Božská komedie (download)


    Božská komedie (v originále La Divina Commedia) je rozsáhlé literární dílo italského básníka Danta Alighieriho, jedno z nejvýznamnějších děl světové literatury vůbec. Vzniklo pravděpodobně mezi lety 1307 – 1321. V Božské komedii samotné, Dante uvádí, že se děj odehrává o Velikonocích roku 1300.


    Dílo je složeno z těchto tří částí (data dokončení nelze vždy považovat za zcela jistá, Božská komedie zřejmě vznikala již od roku 1304).
    • Peklo (Inferno 1307–1308)
    • Očistec (Purgatorio 1308–1312)
    • Ráj (Paradiso 1316–1321), publikována pravděpodobně po autorově smrti.
    Každá část je rozdělena do 33 zpěvů, pouze Peklo má zpěvů 34, první zpěv (tzv. předzpěv) byl zřejmě původně zamýšlen jako úvodní, ale bývá tradičně řazen do Pekla.

    Dílo je psáno formou tercín, což je forma, kterou Dante vytvořil pro toto dílo. Božská komedie obsahuje 4611 těchto tercín, k tomu je nutno připojit ještě 200 rýmovaných veršů, které jsou vždy po jednom na začátku a na konci každého zpěvu, celkem má tedy Komedie 14 233 veršů.
    Tercíny jsou psány v pětistopých jambických verších, kdy schéma rýmu označujeme jako aba, bcb, cdc, ded, … xyx, yzy.



    Filosofové - prezentace k doplnění výuky ZSV 26-30 (CZ-PPT)


    (Texty zatím neprošly korekturou, jak se tak stane, soubory budou aktualizovány. Za všechny překlepy a nepřesnosti se předem omlouvám. Před korekturou jsou prezentace zveřejněny proto, aby je mohli využít už i studenti letošního maturitního ročníku při svojí přípravě na zkoušku ze ZSV.)

    26. Søren Aabye Kierkegaard dánský filosofteolog a psycholog. Kierkegaard silně kritizoval jak hegelianismus typický pro jeho dobu, tak to, co považoval za prázdné formality Dánské národní církve. Mnohé z jeho filosofických prací se zabývají tím, jak člověk žije, se zaměřením na prioritu konkrétní lidské reality spíše než na abstraktní myšlení, a s důrazem na význam osobního rozhodnutí a odhodlání. Jeho teologické práce se pak zaměřují na křesťanskou etiku a instituci církve a jeho psychologické práce zkoumají emoce a pocity jednotlivců, kteří čelí životním volbám.

    27. Fridrich Nietzche německý filosofklasický filolog, básník a skladatel, (i když jeho hudební kompozice a poezie byla zastíněna jeho pozdějšími filosofickými spisy).

    28. August Comte francouzský matematik, společenský reformátor a originální myslitel, zakladatel pozitivismu a jeden ze zakladatelů sociologie.

    29. Karel Marx - německý filosof, politický publicista, kritik klasické ekonomie, teoretik dělnického hnutí, socialismu a komunismu. Mezi jeho nejznámější díla patří Ekonomicko-filosofické rukopisy, Komunistický manifest a nedokončený KapitálSpolečně s Friedrichem Engelsem rozpracoval vlastní materialistické pojetí dějin, založené na ekonomických zákonitostech. Ve společnosti je podle nich přítomen konflikt mezi ovládanými a vládnoucími, který bude odstraněn zrušením soukromého vlastnictví a nastolením beztřídní, komunistické společnosti.

    30. Bertrand Russellvýznamný britský matematikfilosoflogik a spisovatel, nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 1950. V matematiceje znám svým paradoxem v naivní teorii množin.

    sobota 18. května 2013

    Brown "objeví" světu Dantovu Božskou komedii. V Infernu (aktualne.cz)



    Milovníky tajemna, konspiračních teorií a spletitých příběhů čeká 14. května velký den. Na pulty knihkupectví v desítkách zemí se dostanou první výtisky napjatě očekávaného nového románu Dana Browna s názvem Inferno.
    Každá další kniha amerického spisovatele vyvolává mezi čtenáři obrovský zájem od chvíle, kdy se před deseti lety proslavil díky celosvětovému úspěchu svého detektivního thrilleru Šifra mistra Leonarda (Da Vinciho kód). Inferno je už čtvrtou částí série, kterou spojuje hlavní postava univerzitního profesora a odborníka na symboly Roberta Langdona.
    Vydání "nového Browna" je pro nakladatelský průmysl událostí číslo jedna, protože tento autor kvůli masové oblibě prodává miliony výtisků. Řadí se tak třeba po bok J. K. Rowlingové a její série o Harrym Potterovi či E. L. Jamesové, která se svou erotickou trilogií trhá knihkupecké rekordy.
    Na den D se proto už měsíce připravují stovky lidí: zaměstnanci nakladatelství, knihkupci, překladatelé i tvůrci reklamních kampaní.
    Román vyjde 14. května najednou celkem v šesti jazycích. Kromě angličtiny ještě například ve francouzštině, němčině, španělštině či italštině. Na překladech pracovalo 11 lidí v naprostém utajení a v podmínkách, které připomínají spíš práci válečných špionů. Překladatelé byli dva měsíce společně zavření v ostře střežené místnosti italského nakladatelství Mondadori v Miláně a museli podepsat slib mlčenlivosti, aby se sebemenší podrobnost ohledně zápletky nedostala na veřejnost ještě před vydáním.
    Čeština pro vlastníka práv tak atraktivní není, a tak zdejší čtenáři budou muset na české vydání počkat až do podzimu, kdy se ho chystá vydat nakladatelství Argo. Titul zůstane věrný originálu - Inferno.

    Dánský filozof Kierkegaard: Jako kdyby kráčel vzduchem (iDnes.cz)


    Proslulý filosof Ludwig Wittgenstein si v roce 1948, tři roky před smrtí, učinil poznámku: „Poctivý náboženský myslitel je jako provazochodec. Jako by šel vzduchem. To, po čem kráčí, je užší, než si lze představit. A přesto je to schůdné.“ Těžko mohl mít na mysli někoho jiného než svého oblíbeného dánského kolegu i spisovatele Sørena Kierkegaarda, narozeného v Kodani před 200 lety, konkrétně 5. května 1813.

    Již mnohem dříve jej považoval za světce, za zdaleka nejhlubšího myslitele 19. století, prý příliš hlubokého dokonce i pro něj samotného. Dánská metropole Kodaň čili København, v překladu Kupecký přístav, s asi 120 000 obyvateli byl tehdy počtem obyvatel srovnatelný s Prahou. Špičky dánského, před rokem 1849 ještě absolutistického království si nevelkou váhu své země zřejmě chtěly vynahradit nadstandardní podporou kultury a štědře přispívaly na cesty mnoha mladých talentů po Evropě. 

    Ve srovnání s četnými dánskými světoběžníky, třebas se starším fyzikem a chemikem Ørstedem anebo se svým vrstevníkem, pohádkářem Andersenem byl Kierkegaard za onoho dánského „zlatého věku“ vlastně dost provinční postavou. I bratr jeho dvou švagrů, Peter Wilhelm Lund, strávil většinu života po přírodovědných expedicích v Brazílii, zatímco Kierkegaard si jen čtyřikrát vyrazil do Berlína, kde poslouchal německého filosofa Schellinga (byl jím spíše zklamán), jednou zavítal do Švédska, jednou do Jutska do rodiště svého otce. Jinak občas podnikal koňmo i kočárem výlety do míst a přírody jen v okolí Kodaně. Na její staroslavné univerzitě studoval dlouho a pomalu teologii, přičemž měl štěstí na dva dobré profesory filosofie. Díky otci, zbohatlému z obchodu se suknem, se nemusel starat o živobytí, dopřával si komfortní život i návštěvy divadla, a financoval vydávání ve své době většinou neprodejných knih, tudíž mu zděděná finanční základna jen taktak vydržela do smrti. Zprvu nezletilá múza Regine Olsenová na milého Sørena nezanevřela, ale brzy se dobře vdala.


    Filosofové - prezentace k doplnění výuky ZSV 21-25 (CZ-PPT)


    (Texty zatím neprošly korekturou, jak se tak stane, soubory budou aktualizovány. Za všechny překlepy a nepřesnosti se předem omlouvám. Před korekturou jsou prezentace zveřejněny proto, aby je mohli využít už i studenti letošního maturitního ročníku při svojí přípravě na zkoušku ze ZSV.)

    21. Voltaire - osvícenský francouzský filozof, básník a spisovatel.

    22. Jean Jacques Rousseaufrancouzský filozof apreromantický spisovatel švýcarského původu. Jeho dílo ovlivnilo Velkou francouzskou revoluci i následující vývoj kolektivistických teorií. Podstatou jeho učení bylo, že lidé se rodí dobří a kazí se teprve vinou společnosti. Volal po návratu k přírodě a k lidské přirozenosti, kterou spatřoval v absenci novodobých dějin, jež člověka uvrhly do okovů konvencí a nesmyslných řádů.

    23. Immanuel Kantněmecký filosof, jeden z nejvýznamnějších evropských myslitelů a poslední z představitelů osvícenství. Jeho Kritikou čistého rozumu začíná nové pojetí filosofie, zejména v epistemologii (teorii poznání) a v etice. Kant významně ovlivnil pozdější romantické a idealistické filosofy 19. století a novější filosofii vůbec.

    24. Georg Friedrich Hegelvýznamný filosof, představitel německého idealismu. Hegelovým hlavním přínosem je objev dějinnosti: svět není neměnné, stálé uspořádání, nýbrž jedno nesmírné dějství, v němž duch hledá cestu sám k sobě. Tomu, co jest, nelze rozumět jinak než jako procesu, změně, případně i zápasu. Tuto myšlenku převzala v průběhu 19. století nejen filosofie, ale postupně i jednotlivé vědy: jazykovědaprávosociologie a v podobě evoluce také např. biologieantropologie a kosmologie.

    25. Arthur Schopenhauervýznamný německý filosof 19. století. Byl hlasatelem pesimistické filosofie a ač zůstal za svého života téměř neznámý, svým přesvědčením o iracionálním základě světa výrazně ovlivnil mnoho pozdějších myslitelů, mj. Friedricha Nietzscheho.

    pátek 17. května 2013

    Around the world on a Vespa: Man completes epic 10,000 mile journey from Adelaide to London on scooter (Daily Mail)



    A motorcyclist has completed an incredible two year, 10,000 mile journey from Australia to London riding his beloved Vespa scooter.

    Drew Milne, a software engineer, pictured himself with the motorcycle in a variety of exotic locations - from Iran to India - during the epic adventure, which began in his home town of Adelaide in March 2011.

    Mr Milne, who was 31 when the journey began, has called his adventure, the 'Vescapade' and plans to publish a book about his experiences.


    He captured the various places he travelled through and the interesting people he met along his way on his camera.

    The photos are stunning - full article and gallery

    In 1924 A Dog Was Sentenced To Life In Prison (BuzzFeed)


    A black lab named “Pep” was sentenced to life without parole by Pennsylvania Governor Gifford Pinchot for reportedly killing his wife’s favorite cat.

    Daily Mail has more:

    He was known as the Pennsylvania cat-murderer, a vicious hound sentenced to life imprisonment at Eastern State Penitentiary for the grisly killing of the governor's moggie.

    In his prison mugshot from 1924, he is seen with ears drooping backwards, an identification number hanging form around his neck looking decisively guilty.

    According to newspapers stories at the time, Pep the Black Labrador attacked and killed a cat belonging to the wife of Pennsylvania's then governor Gifford Pinchot.

    Showing absolutely no remorse for his despicable crimes, Pep was sent down for life with no chance of parole

    The account of him killing the cat was entirely fictitious, made up by a newspaper reporter taking a touch more than his fair share of journalistic licence.


    But he was framed. Pep was actually entirely innocent, and his actual offence was nothing more serious than chewing the cushions of the sofa on the governor's front porch.

    The editor loved the story as it was frequently reprinted bearing the mugshot picture.



    Governor Pinchot's son would later recall how his father was inundated with 'absolutely thousands of letters' about Pep and his prison sentence.

    Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2325538/How-Pep-dog-sentenced-life-prison-framed-killing-Pennsylvania-governors-beloved-cat.html#ixzz2TXiGOUXM

    čtvrtek 16. května 2013

    Perličky z maturitních slohů 2012 (iHned.cz)

    Učitelé sdružení v Asociaci středoškolských češtinářů chtějí návrat hodnocení maturitních slohů přenést ze škol opět na nezávislé odborníky. Úroveň studentských prací by se tak podle nich pozvedla. Změnu maturit ale navrhují až od roku 2018.
    .„... Ráno když jsem šel pro snídani, tak mi přes cestu přeběhla černá kočka a já jsem si zapoměl odplivnout a hned jsem věděl že se ten den nebude vyvýjet dobře...“
    Právě do škol se přitom oprava slohu vrací poté, co loni vyvolala nevoli studentů, rodičů i kantorů.
    Poté, co v roce 2012 převzali hodnocení od škol centrálně vyškolení odborníci, propadlo z českého jazyka 15 procent studentů. Do roku 2012 češtinu při maturitě nezvládla maximálně čtyři procenta studentů.
    Předseda Asociace středoškolských češtinářů Jiří Kostečka tvrdí, že tento nárůst neúspěšných maturantů jde naprosto jednoznačně na vrub maturitních slohových prací.
     „Jen výrazná menšina maturantů neuspěla v didaktickém testu a minimum pak u ústní zkoušky. Je tedy jasné, že učitelé na školách hodnotí mírněji, zejména pak na školách odborných a na učilištích. Většina prací, z nichž se zde cituje, by v letošním roce bez problémů prošla, zatímco centrální hodnotitelé je - a jak asi každý uzná, po právu - klasifikovali nedostatečnou,“ říká Kostečka, který cizí hodnocení před školním upřednostňuje.
    Podle něj jinak mezi studenty zavládne typicky český klídek: Voni nám to dají, přece nás nenechají rupnout, vždyť by to byla ostuda hlavně pro ně a pro školu, parafrázuje Kostečka. Svá slova potvrzuje výběrem několika úryvků loňských maturitních slohových prací, které však podle něj a jeho kolegů nebyly ojedinělé.
    1. Koupil jsem jídlo a pití a odešel zpět k naší skupince. V tom se mi ještě chtělo na WC. A jelikož se mi to nechtělo držet celý poločas, vyrazil jsem. Při vykonávání potřeby se otočím a vedle mne stojí Tomáš "Nazdar"! zvolal jsem. Tomaš samou radostí přestal močit a šel mě obejmout. „Co ty tady říká?“ řekl. 
    (Téma: Svět je tuze malý a o náhody tu není nouze. Vypravování)
    2. Naše dílo je hotové. Doporučuji na konec naaranžovat na talíř a přítelkyni podávat s džusem.
    (Téma: Palačinky sladké i slané. Popis pracovního postupu)
    3. Nevelké ruce vždy drží ukazovátko, které občas použijí i jako rákosku. Její laskavá povaha si dokáže podmanit srdce dětí.
    (Téma: Můj zlatý Ámos. Charakteristika učitele)
    4. Byl jsem překvapený, moc se my tam nechtělo, ale jely jsme. Když jsme přijely kté zátočině a táta vyděl ten strom tak mu ukáply nějaké slzy, otočil se na mně, naokamžik se my podíval do očí a pak my dal obrovskou ránu. A nic jiného my neřekl. V té chvily jsem poznal, že mu nejsem lhostejný ani ve dvaceti letech a že mně má stále rád. Nepoznal jsem to jenom podle těch slz, ale hlavně podle té facky. Jsem velice rád, že mám takovyhle rodiče a nikdy bych je nevimněnil.
    (Téma: Podle čeho poznáte, že vás rodiče mají rádi? Úvahový text)
    5. aji když to vypadá, že je nejhůř, tak vás rodiče mají rádi... a chcou, aby z vás něco bylo, když už je to tady, tak špatný
    (Téma: Podle čeho poznáte, že vás rodiče mají rádi? Úvahový text.
    6. Rytuáli které se týkají duchovna což jsou modlitební rituáli, vnímání a přenášení sil meditací to jsou všechny tradiční dějství lidstva. Myslím si že lidstvo by mělo takovéto rituáli dodržovat a měli by se dědit z generace na generaci  což se ve většině případů děje, protože jsou to děje které si nešem celá tisíciletí nešem a většina se jich neuchovalo.
    (Téma je irelevantní)
    7. Myslím si že nejsem jediná komu se tato dovolená nelíbyla. Děkuji za pochopení naschledanou.
    (Téma: Stížnost dopravnímu podniku)
    8. Zdravotní sestry, také neustále poslouchají různé stížnosti, jakoby byly zodpovědné ony. Pro většinu lidí jsou terčem, jejich špatné nálady. Jim to, ale přece nemůže vadit, jsou to zdravotní sestry, které místo zdravotních služeb mají vykonávat, ještě službu, jako hromosvod...Žádná z nich by neměnila, protože za žádnou práci velká odměna. Žádná zodpovědnost ani těžká práce. V jejich kůži bych nechtěla být, protože pracovat jen kvůli lásce a vášni musí být strašná nuda. Povolání zdravotní sestry je opravdu povolání za všechny prachy, které za to opravdu stojí.
    (Téma: Jeden den v životě zdravotní sestry v naší krajské nemocnici. Libovolný publicistický styl.)
    9. Nikdy jsem nezažila aby mě zaměstnanci hotelu vyhodili z lehát u moře nebo u bazénu. Tohle všechno bych překousla ale ta strava to uš bylo moc. Výběr jídla byl minymální.
    (Téma: Stížnost dopravnímu podniku)
    10. Neváhali jsme a šli proskoumat co nám nabýdnou. /A to je asi vše co by mě na dané téma napadlo.
    (Téma je irelevantní)
    Autoři: Marcela Jurková - http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-59862430-maturita-cestina-sloh-hodnoceni


    Polish beer II. - 3reviews

    I continue to explore polish beer scene. And it's better then most of you could imagine. I slowly start to appreciate all the good things and all the good beers Poland can offer. I knew the gods from the AleBrowar and now I found two more breweries which brew the good stuff.

    Piwna Manufaktura - Altbier
    Piwna Manufaktura is very interesting project. It seems like a side product line made by Browar Jablonowo. Their stout called Belfast is very nice. And I´m sure the rest of the line will be fine as well. They use the modern brewery to try something different, something for the fans not for the average customer. Their Altbeer is very refreshing. Dark brown color, small white head. That´s how I imagine old time beer. The taste is pretty good. Malty with a slight caramel tone. The finish is pleasant, yeasty, maybe a bit too much dry. I really wonder if such a beer tasted the same way in some medieval pub.

    Komes - Porter Baltycki
    Beer made by Fortuna brewery in Miloslaw. Komes beers (there are three in that product line - Porter, Podwojny Ciemny, Potrojny Zloty,) are special made and crafted for the real beer lovers. Porter is able to stay and grow in the bottle so you can store it for a pretty long time - up to 18 months. The beer is strong and very heavy. It's pure black with small white head. The taste is dry and hoppy, strong chocolate and coffee tones. The big suprise comes with a finish. It´s very typical with almost a smoke palate.

    AleBrowar - Sweet Cow
    The best of the batch. I wrote a short story about AleBrowar while ago and I still think that this is the best brewery in Poland. Their Sweet Cow is fantastic. Very smooth stout. Not sweet but milky. You can really feel the milk in it and that´s the best thing ever! Pure black color, white head, chocolate, coffee and smoke tones in taste. Spicy smell. Long smooth palate. I´m not a big fan of strong black stouts but this one - I salute to it and need much more!

    I can´t wait to the next beer shopping in Poland. I only hope somebody open some good beer shop in Cziesyn soon!