neděle 14. dubna 2013

Filosofové - prezentace k doplnění výuky ZSV 01-05 (CZ-PPT)



(Texty zatím neprošly korekturou, jak se tak stane, soubory budou aktualizovány. Za všechny překlepy a nepřesnosti se předem omlouvám. Před korekturou jsou prezentace zveřejněny proto, aby je mohli využít už i studenti letošního maturitního ročníku při svojí přípravě na zkoušku ze ZSV.)

01. Siddharta Gautama - Buddha, je zakladatel buddhismu. Jméno Buddha znamená probuzený, osvícený.

02. Lao´C - je jedna z nejvýraznějších postav čínské filosofie, jejíž historická existence je ovšem nejasná.

03. Konfucius -  byl čínský filozof, sociální politik a státník. Jeho morální filozofie vycházela z náboženské úcty. V návaznosti na Konfuciovo učení se rozvíjí konfucianismus, který výrazně zasáhl do dějin náboženství východní Asie.

04. Thalés z Milétu  byl předsókratovský filosof, geometr a astronom, jeden ze Sedmi mudrcůAristotelés a mnozí další ho pokládali za zakladatele řecké filosofie, která tehdy ovšem zahrnovala také matematiku a vědy. Snažil se totiž zkoumat svět a přírodu rozumově a vysvětlovat je, aniž by se přitom odvolával na mýty.

05. Hérakleitos - byl řecký předsókratovský filosof (respektive myslitel, který byl později – v době, kdy už filosofická tradice existovala – zpětně označen za filosofa), rodák z Efesuměsta na západním pobřeží Malé Asie , kde se dnes rozkládá Turecko.


Žádné komentáře:

Okomentovat