úterý 19. března 2013

Jan Šuráň: Nopálové pivo je zdravé, ale pivovarníci sázejí na jistotu (CFO World)


„Vyrobit pivo stojí skoro stejně, jako ho ošetřit, zfiltrovat, zpasterizovat, stabilizovat, zabalit a dostat na trh. Tyto činnosti malé pivovary nedělají a nemají tedy příslušné náklady. Ale jejich mzdové výdaje činí třicet až čtyřicet procent celkových nákladů, kdežto u velkých jde jen o osm až deset procent,“ říká Jan Šuráň, pivovarnický expert a majitel pražského Pivovarského domu.

Celý velký rozhovor nejen o nopálovém pivu - CFO World


Nopálové pivo už v Praze bylo. 
Do Prahy uvedeno pivo z nopálu, skvěle chutnající „nutriční bomba“

"České družstvo Ardanas dnes v Praze představilo pivo, vyráběné z kaktusu populárně známého jako nopál, pěstovaného na svazích mexické sopky Popokatepetl, který je skvěle chutnající „nutriční bombou“. Surovinou je kaktus, pěstovaný v Mexiku, „Opuntia ficus-indica“, téměř bez trnů a s mnoha výživnými látkami, ze kterého se procesem dehydratace získá prášek – na tunu připadne asi 15–16 tun rostlin-, který se potom používá na výrobu piva. Prezentace probíhala v hlavním městě Čech za účasti generálního ředitele obřího producenta piva Heineken v České republice a se zástupci menších českých pivovarů jako je Litovel, Jihlava nebo Uherský. Produkt budeme „nabízet českým, německým a belgickým pivovarům a také firmám americkým a mexickým“, řekl Vladimír Komínek, prezident družstva, které vlastní celosvětový patent na pivo a chléb z nopálu. České družstvo vyrábí mimo piva už tři roky také pečivo z této rostliny a plánuje výrobu jogurtů a čaje."



Nopál



Žádné komentáře:

Okomentovat